8. Yargı Paketi İle Ceza Kanunu Ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nda Yapılan Değişiklikler - Metin Kaya

8. YARGI PAKETİ İLE CEZA HUKUKU VE CEZA MUHAKEMESİ HUKUKUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

 Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yapılan değişiklikle kanun yolu ve itiraz süreleri yeknesak hale getirilerek 2 hafta olarak düzenlendi.

Eski Hale Getirme Kararına İtiraz

2 Hafta

Soruşturmaya Yer Olmadığı Kararına İtiraz

2 Hafta

Kovuşturmaya Yer Olmadığı Kararına İtiraz

2 Hafta

İtiraz Kanun Yolu

2 Hafta

İstinaf

2 Hafta

Temyiz

2 Hafta

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının İtirazı

1 ay

 

 İstinaf yolu kapalı kararlarda parasal sınır 3.000 liradan. 15.000 liraya yükseltildi.
 Sorgusu yapılmamış kaçak sanık hakkında daha önce yalnızca mahkûmiyet kararı verilemezken yeni düzenlemeyle mahkûmiyet ve ceza verilmesine yer olmadığı kararı verilemez.
 Koruma tedbiri nedeniyle tazminat isteminde:
o Kanuna uygun olarak yakalandıktan veya tutuklandıktan sonra haklarında kovuşturmaya yer olmadığına veya beraatlerine karar verilen, 
o Mahkûm olup da gözaltı ve tutuklulukta geçirdiği süreleri, hükümlülük sürelerinden fazla olan veya işlediği suç için kanunda öngörülen cezanın sadece para cezası olması nedeniyle zorunlu olarak bu cezayla cezalandırılan,
o Konutu terk etmeme, uyuşturucu, uyarıcı veya uçucu maddeler ile alkol bağımlılığından arınmak amacıyla hastaneye yatmak dâhil, tedavi veya muayene tedbirlerine tâbi olmak ve bunları kabul etmek şeklindeki adli kontrol yükümlülükleri uygulandıktan sonra haklarında kovuşturmaya yer olmadığına veya beraatlerine karar verilen

kapsamındaki istemler 6384 sayılı Tazminat Komisyonunun Görevleri ile Çalışma Usulve Esasları Hakkında Kanun hükümleri uygulanır. Bu fıkra uyarınca 6384 sayılı Kanun kapsamında olmasına rağmen ağır ceza mahkemesine yapılan istemler, Komisyonagönderilir. Ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren ve girmeyen istemler birlikteyapılmış ise ağır ceza mahkemesi görev alanına girmeyen istemleri ayırmak suretiyleKomisyona gönderir. Bu hâllerde ağır ceza mahkemesine yapılan istem tarihi esas alınır.”“Karar yerinde görülmezse bölge adliye mahkemesince işin esası hakkında karar verilir. Bölge adliye mahkemelerince bu fıkra uyarınca verilen kararlar kesindir.”

 

 Daha önce Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yönelik hükümler yeniden düzenlendi. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabilecek. Bölge adliye mahkemesi tarafından verilen kararlar hakkında 286. madde hükümleri uygulanır. 272. maddenin üçüncü fıkrası hükümleri saklı kalmak üzere, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının ilk derece mahkemesi sıfatıyla bölge adliye mahkemesi veya Yargıtay tarafından verilmesi hâlinde temyiz yoluna gidilebilir. İstinaf ve temyiz yolunda karar ve hüküm, usul ve esasa ilişkin hukuka aykırılıklar yönünden incelenir.
 100 lira olan mahsup miktarı yükseltildi. Hüküm kesinleşmeden önce gerçekleşen ve şahsi hürriyeti sınırlama sonucunu doğuran bütün haller nedeniyle geçirilmiş süreler, hükmolunan hapis cezasından indirilir. Adlî para cezasına hükmedilmesi durumunda, bir gün 500 Türk Lirası sayılmak üzere, bu cezadan indirim yapılır.
 Ön ödeme usulünde 30 lira olan bir gün karşılığı 100 liraya yükseltildi. 
 Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İşlenen suçun niteliğine göre verilecek ceza yarısına kadar indirilebilir.