8. Yargı Paketiyle 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nda Yapılan Değişiklikler - Erhan Güneş

8.Yargı Paketi ile 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nda yapılan değişiklikler

 

Hakim yardımcılığı sınavı ve hukuk mesleklerine giriş sınavları bağlamı dikkate alınarak 8. Yargı Paketi ile İcra ve İflas Kanunu'nda yapılan kimi değişiklikler aşağıdaki gibidir.

 

 

Yapılan değişikliklerde özellikle İcra Mahkemesi'nin kararlarına karşı istinaf süresinin yeknesaklığın sağlanması adına 2 hafta olduğuna dikkat edilmelidir. Bu sürenin başlama anına ilişkin ise "tefhim veya" ifadesinin metinden çıkarıldığına ve tebliğden itibaren sürenin hesaplanacağına dikkat edilmelidir.

 

Asliye Ticaret Mahkemesi'nin iflas kararı, iflasın kaldırılması, iflasın kapanması ve konkordato ile ilgili kararlarında söz konusu olan on günlük istinaf ve temyiz sürelerinin ise 2 hafta şeklinde standartlaştırıldığına dikkat edilmelidir.

 

İflas kararı

Asliye Ticaret Mahkemesi’nin İflas kararına karşı tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde istinaf yoluna başvurulabilir. Bölge Adliye Mahkemesi kararına karşı tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde temyiz yoluna başvurulabilir

İflasın kaldırılması 

Asliye Ticaret Mahkemesinin iflasın kaldırılması hakkındaki kararına karşı tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde istinaf yoluna başvurulabilir. Bölge Adliye Mahkemesi kararına karşı tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde temyiz yoluna başvurulabilir

İflasın kapanması 

Asliye Ticaret Mahkemesinin iflasın kapanması hakkındaki kararına karşı tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde istinaf yoluna başvurulabilir. Bölge Adliye Mahkemesi kararına karşı tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde temyiz yoluna başvurulabilir.

Konkordato 

> Kesin mühlet talebinin değerlendirilmesi sonucunda, hakkında iflâs kararı verilmeyen borçlunun konkordato talebinin reddine karar verilirse, borçlu veya varsa konkordato talep eden alacaklı bu kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içinde istinaf yoluna başvurabilir. Bölge adliye mahkemesinin kararı kesindir.                                                                        

> Konkordato hakkında verilen karara karşı borçlu veya konkordato talep eden alacaklı, kararın tebliğinden; itiraz eden diğer alacaklılar ise tasdik kararının ilânından itibaren 2 hafta içinde istinaf yoluna başvurabilir. Bölge adliye mahkemesi kararına karşı 2 hafta içinde temyiz yoluna başvurulabilir.                                                                        

> Fesih talebi üzerine verilecek hükmün tebliğinden itibaren 2 hafta içinde istinaf yoluna başvurulabilir. Bölge adliye mahkemesi kararına karşı tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde temyiz yoluna başvurulabilir.

Olağanüstü Mühlet 

İcra Mahkemesinin olağanüstü mühlet ile ilgili vereceğe karara karşı istinaf süresi tebliğden itibaren 2 haftadır.

İcra Mahkemesinin tazyik ve disiplin kararına karşı itiraz

İcra mahkemesinin verdiği tazyik ve disiplin hapsine ilişkin kararlara karşı itiraz süresi tebliğden itibaren 2 haftadır. (“Tefhim veya” ibaresi metinden çıkarılmıştır.)

İcra Mahkemesi kararlarına karşı istinaf başvuru süresi

“Tefhim veya” ibareleri kaldırılmıştır. İstinaf başvuru süresi tebliğiden itibaren 2 haftadır.

Sermaye şirketleri ve kooperatiflerin yeniden yapılandırılması

309/p maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve dördüncü fıkrasına “itirazı” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile istinaf” ibaresi eklenmiştir.

“Tasdik veya ret kararına karşı borçlu ve tasdik duruşması sırasında itirazda bulunmuş olan alacaklılar; tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde istinaf yoluna, istinaf incelemesi üzerine verilen karara karşı da tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde temyiz yoluna başvurabilir.”

 

> MÜDDETLER 

Müddetlerin başlama ve bitmesi ile ilgili 19. maddenin ikinci fıkrasına şu cümle eklendi.

“Müddet, hafta olarak belirlenmiş ise başladığı güne son hafta içindeki karşılık gelen günde biter.”